sâmbătă, 9 mai 2009

Dieta Atkins - Prinicipii

Multi o considera depasita, pentru ca nu se poate sa consumi grasimi si sa slabesti. De retinut ca nu este obligatoriu sa mananci grasimile respective, nu te obliga nimeni sa dai in hipercolesterolemie, ideea e ca grasimile sunt admise, in functie de cat considera fiecare persoana in parte.
Dieta Atkins se bazează pe faptul ca o alimentatie bogata in glucide duce la cresterea in   greutate si nu grasimile. Modul în care organismul gestioneazaa  zaharurile şi hidraţii de carbon  este mult mai important decat numarul de calorii consumate în timpul zilei. 
De multe ori, în cartea sa, dr. Atkins atrage atenţia asupra rezistenţei la insulină. Persoanele supraponderale au o problema cu celulele organismului, care nu funcţioneaza atat de eficient pe cât ar trebui. Când consumam prea multe zaharuri şi glucide, insulina este produsă de pancreas  ca o metoda de a colecta  zahărul, sub forma de glicogen. Acesta este stocat în muşchi şi ficat ca rezerva de energie,  pentru mai târziu,  în cazul în care corpul va avea nevoie. Dar exista o limita care,  o data depasita, va indrepta excedentul de zaharuri spre tesutul adipos,  ca depozit de  grăsime, pentru situaţii de urgenţă.
Persoanele cu rezistenta la insulină acumuleaza mai repede si mai usor depozitele de grăsimi, din cauza ca hidraţii de carbon se transformă în grăsime în loc de energie. De obicei, reacţiile adverse sunt oboseala, lipsa de energie, somnolenţă,  modificari ale zahărului din sânge.

Cum ne tratam
Cel mai bun remediu pentru persoane rezistente la insulină este un regim alimentar sarac in glucide, conform dietei Atkins.

Nu vom manca:

dulciuri

cereale

orez

pâine
Aportul de glucide sa fie de maximum 40 de grame pe zi. Acest lucru va aduce organismul într-o stare de ketosis - stare in care organismul foloseste grasimea stocata, se  inhibă stocarea grăsimii si va avea ca rezultat o scădere în greutate.
Problema e sa rezistam in fata dulciurilor si a fainoaselor. Se stie ca de ce se mănâncă mai multe glucide, de ce dorim mai multe.
După un timp, se reintroduc unele cantitati de carbohidrati in dieta de zi cu zi.

Niciun comentariu: