marți, 2 februarie 2010

Feriti-va de grasimile solide!

Uleiurile sunt grăsimi care se pastreaza in forma lichida la temperatura camerei si provin in special din plante şi din peşte. Cel mai cunoscute uleiuri sunt: de rapita, de masline, de porumb, de bumbac, de şofrănel, de soia, de floarea-soarelui, si unele folosite în principal ca arome, cum ar fi uleiul de nuc şi cel de susan. 
Cele mai multe uleiuri sunt bogate în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate şi au un continut scăzut de grăsimi saturate. Uleiurile din plante (vegetale şi din seminte) nu conţin colesterol. 
Insa uleiurile vegetale din nucă de cocos şi din palmier sunt bogate in grasimi saturate şi sunt considerate a fi grăsimi solide. Si asa si arata, sunt solide la temperatura camerei. 
Grăsimile solide provin de la animale, dar şi din uleiuri vegetale, prelucrate printr-un proces numit hidrogenare. Acestea sunt untul, grăsimea (seu) de vita, de pui, de porc (untură) si margarina.

De ce trebuie sa evitam grăsimile solide? 
Toate grăsimile şi uleiurile sunt de fapt un amestec de acizi graşi saturaţi şi acizi graşi nesaturaţi. 
Grăsimile solide conţine mai multe grăsimi saturate decât uleiurile. Grăsimile saturate sau grăsimi trans, ne dau colesterolul "rău" (LDL), cresc nivelul de colesterol în sânge, care, la rândul său, creşte riscul bolilor de inima. Grăsimile solide sunt bogate in grasimi saturate si / sau acizi graşi trans si in colesterol, dar contin mai puţine grăsimi monosaturate sau polinesaturate.
Unde se mai ascund grăsimile solide? 
Si alte alimente au un continut ridicat de grăsimi solide - brânzeturile, smantana, inghetata, preparatele din carne, kaizer, carnati, pielea de pasăre, produsele de patiserie ( biscuiti, cornuri), dulciuri. 
Si brânza proaspata si laptele integral sunt bogate în grăsimi solide. 

 Este important sa consumam uleiuri? 
Cele mai multe dintre grăsimile pe care le mancam ar trebui să fie polinesaturate sau monosaturate. Uleiuri sunt sursa majoră de acizi grasi; cei polinesaturati conţin unii acizi graşi necesari pentru sănătate, numiti "acizi graşi esenţiali." Consumand ulei de peşte, nuci, precum şi uleiurile vegetale, nu va creste nivelul LDL din sânge. 
Dar sa nu uitam ca uleiurile sunt bogate in calorii - aproximativ 120 de calorii la o lingură. Prin urmare, cantitatea de ulei trebuie să fie limitată, dar nu eliminata.

Niciun comentariu: