sâmbătă, 16 octombrie 2010

Alimente ce întârzie îmbolnăvirea creierului

Expertii au descoperit ca anumite alimente ne pot feri de  boala Alzheimer şi demenţă
Cafeina si antioxidantii sunt esenţiali pentru protecţie. O bucată de ciocolata pe zi ajută la protejarea împotriva pierderii de memorie legate de vârstă. Spanacul conține nutrienţi care împiedică demenţa - cum ar fi acid folic, vitamina E, vitamina K. Deşi nu există nici un tratament actual care să vindece boala Alzheimer sau demenţa,  există alimente care au un rol pozitiv în a menține un creier sănătos.

De exemplu: Somon,  spanac, ulei de măsline extra virgin, mure, afine - conțin  antioxidanţi puternici cunoscuți sub numele de polifenoli care reduc  inflamaţiile din creier şi facilitează comunicarea dintre neuroni, îmbunătăţesc capacitatea de a absorbi noi informaţii.

Mai trebuie să învățăm mereu lucruri noi - un dans nou sau o limbă străină etc.

Cafeaua
Un studiu recent finlandez făcut pe 1.400 de consumatori de cafea arată că persoanele care au băut între trei-cinci cești de cafea pe zi, în anii '40 şi '50, a redus șansele de a dezvolta boala Alzheimer cu 65 la sută, comparativ cu cei care au băut mai puţin de două căni pe zi. Cercetatorii cred ca cafeina si antioxidații sunt cheile  protecţiei.

Mere
 Merele sunt o sursă de quercetina, o substanţă chimică antioxidantă care mentine sănătatea celulelor creierului. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Cornell, quercetina apără celulele creierului de atacurile radicalilor liberi, care pot deteriora mucoasa exterioară delicată a neuronilor şi conduc la declinul cognitiv.Pentru a obţine  quercetina, mâncați merele cu coajă.

Ciocolată
Știm deja ca ciocolata poate scădea tensiunea arterială. Acum, cercetătorii au descoperit faptul că poate păstra și mintea ascuţită. Un studiu din 2009 a Jurnal of Nutrition a constatat că dacă mâncăm o bucată  ciocolata amară pe zi  - cam 2-3 cuburi -  ne protejăm impotriva pierderii de memorie legate de vârstă, prin  creşterea fluxului sanguin la nivelul creierului.

Scorţişoară
Doi compuşi din scortisoara - proanthocyanidins şi cinamaldehidă - pot inactiva proteinele UTA - cele care formează un fel de plăci în creierulk vârstnicilor.

 Spanac
 
Doar o cană de spanac fiert conține de cinci ori cantitatea de vitamina K de care aveţi nevoie într-o zi. Cine mănâncă trei porţii de legume cu frunze verzi, galbene şi crucifere pe zi poate întârzia declinul cognitiv cu 40 la sută. Frunzele verzi conferă  mai multă protecţie. Mâncați spanac stropit cu putin ulei, ca să se stimuleze absorbţia vitaminelor liposolubile E şi K.

Ulei de măsline

ADDLs (sau B-amiloid liganzi derivate difuzibil) induc proteine  toxice pentru creier. În stadiile iniţiale ale bolii duc la  imposibilitatea de a comunica și la pierderi de memorie. 
Uleiul extra virgin de măsline poate fi un inamic puternic impotriva ADDLs. Este bogat în oleocanthal, un compus care dezactivează ADDLs periculos.

Somon
 Somonul este o sursă de DHA, predominant omega-3 grăsimi ce ne protejează împotriva bolii Alzheimer. Este, de asemenea, o sursă devitamina D, ce are rol în  a îndepărta declinul cognitiv.
Un studiu publicat în iulie 2010  - Archives of Internal Medicine - arată că persoanele în vârstă care au deficit de vitamina D au cu  40 la sută mai multe şanse de a suferi de pierderi de memorie legate de vârstă.

Curry
Curcuma este unul dintre condimentele principale din pudra de curry. Curcuma este deosebit de bogată în curcumina, un compus care inhibă boala Alzheimer. Nu numai că blochează formarea de placi beta-amiloid, dar  reduce inflamaţia şi înfundarea arterelor cu colesterol, care pot reduce fluxul de sânge către creier.

Sucul de struguri
Cercetatorii Alzheimer spun că tot ce e bun pentru inima este bun și pentru creier. Acum ei au ajuns la concluzia ca polifenolii din vinul roşu şi sucul de struguri pot da un impuls creierului.
Cercetatorii de la Universitatea din Cincinnati, Colegiul de Medicina, au studiat 12 adulţii mai în vârstă, ce au băut  zilnic de suc de struguri,  timp de trei luni; voluntarii care au băut suc de struguri și-au îmbunătăţit în mod semnificativ memoria spaţială şi verbală.
Cercetatorii cred căa polifenolii din suc de struguri facilitează  comunicarea dintre celulele creierului.

Niciun comentariu: