luni, 1 iunie 2009

Când este necesarã o curã de slãbire

  Sunt, oare, o persoanã  supraponderalã?  

 În unele tãri este interzis, prin lege, sã se foloseascã cuvintele " pilule sau retete de slãbit"; de fapt, se interzice tot ce înseamnã slãbire, în sensul de epuizare a organismului. Se poate discuta despre suplete, despre pãstrarea unei siluete sãnãtoase si altele asemenea. Cãci slãbire poate însemna diminuarea sistemului imunitar si a rezistentei organismului.
Într-un cuvînt, slãbirea poate duce la boalã, si nimeni nu vrea sã ajungã aici.
Atunci, când trebuie într-adevãr sã slãbim - pardon, sã ne modelãm, sã scãpãm de kilogramele în plus? Nu e usor de rãspuns la aceastã întrebare, dar primul pas ar fi sã stim dacã acest surplus existã! Oamenii tind sã se încadreze în anumite standarde de frumusete, iar pãrerea fiecãruia fatã de propria greutate corporalã este deseori subiectivã. Unele persoane slabe sunt obsedate de ideea îngrãsãrii si doresc sã slãbeascã tot mai mult. Asa cum sunt si destui grasi care se simt bine în propria piele, se considerã doar voinici, nici într-un caz obezi. Deseori mi s-a întâmplat sã mi se spunã, în aceeasi zi, cã am slãbit sau, dimpotrivã, cã m-am îngrãsat, în conditiile în care am o greutate constantã. Atunci, când trebuie sã tragem semnalul de alarmã si sã luãm mãsuri împotriva kilogramelor în plus? Cel mai indicat ar fi sã ne orientãm dupã opiniile specialistilor, ale medicilor, care tin cont în primul rând de pãstrarea sãnãtãtii si nu de modã. Ei recomandã sã ne orientãm dupã indicele de masã corporalã (IMC), care se calculeazã foarte simplu, împãrtind greutatea în kilograme a corpului cu pãtratul înãltimii persoanei respective. Pare greu, dar nu e. De exemplu, în cazul unei persoane care cântãreste 73 de kilograme, la o înãltime 172 cm, IMC se aflã astfel: 73 : (1,72 x 1,72) este egal cu 24, 67. Persoanele care au un IMC mai mare de 25 trebuie sã ia mãsuri!
 
În functie de cifra obtinutã, vã încadrati într-una din urmãtoarele categorii:
Valoarea IMC                     Gradul de obezitate
- mai mic de 18, 5           Persoanã subponderalã
- între 18,5 si 24,9        Persoanã normalã
- între 25 si 29,9 Persoanã preobezã
- între 30 si 34,9       Persoanã cu obezitate de gradul I
- între 35 si 39,9       Persoanã cu obezitate de gradul II
- mai mare de 40     Persoanã cu obezitate de gradul III
 
De retinut cã la noi în tarã cam jumãtate din populatie este supraponderalã, iar circa un sfert suferã de obezitate. Acesti oameni se expun multor afectiuni, mai frecvente fiind tulburãrile circulatorii si cardiace, diferite forme de artroze, temutul diabet, afectiuni hepato-biliare si multe altele.

Niciun comentariu: