marți, 2 iunie 2009

Dieta bogata in proteine

Dietele de slabire saracacioase nu asigura, de obicei, necesarul zilnic de proteine. In ultima vreme s-au pus la punct diete bogate in proteine, pe considerentul ca acestea sunt mai satioase decat grasimile si carbohidratii.
Un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca persoanele care au tinut o cura bazata pe consumul de proteine au tinut dieta mai usor, au suferit mai puţin de foame, dar au slabit atunci când grăsimea a fost redusa la 20% din totalul de calorii din dieta lor si consumul de proteine a crescut cu 30%. Carbohidratii s-au redus la 50 %. Astfel, participanţii au consumat cu 445 mai puţine calorii pe zi.
Un alt studiu, publicat în Journal of Nutrition, a arătat că un regim alimentar bazat pe proteine combinat cu exercitii fizice a condus la diminuarea colesterolului. Dieta bogata in proteine şi moderata în carbohidrati contribuie la reducerea lipidelor din sânge si la slabire, fara a suferi de foame. Proteinele inhiba senzatia de foame. 
 Proteinele sunt cea mai importantă componentă a tuturor celulelor, inclusiv muşchi şi oase. Este necesar pentru creştere, imunitate.
Recomandarile Allowance (RDA) sunt de 56 grame de proteine pe zi pentru bărbaţi şi 46 de grame pe zi pentru femei. Consumul prea mare de proteine este daunator pentru cei predispusi la boli de rinichi.
Pentru a se obţine scăderea în greutate, se pot consuma  aproximativ 120 de grame de proteine pe zi, repartizate in patru-cinci mese pe zi.

Cele mai bune surse de proteine
Nu  toate proteinele sunt bune. Asiguraţi-vă surse de proteine bogate în nutrienţi şi mai sarace în grăsimi şi calorii, cum ar fi carne slaba, fasole, soia, lapte.


Continut de proteine in grame  
100 g carne, peşte, carne de pasăre - 7
1 ou mare - 6
100 g de lapte - 4
120 g iaurt - 6
100 g de lapte de soia - 5
100 g tofu - 13
30 g brânză - 7
1 / 2 ceaşcă  brânza slaba- 14
1 / 2 ceasca de boabe fierte de fasole - 7
1 / 2 ceasca linte - 9
30g nuci - 7
2 linguri unt de arahide - 8
1 / 2 cană legume - 2
1 felie de pâine - 2
1 / 2 ceasca de boabe / paste - 2

 Va mai recomandam
Micul dejun - fulgi de ovăz cu lapte
Snack- brânză  
Gustare - ou fiert tare  
Pranz - fasole
             carne 

Niciun comentariu: