miercuri, 26 ianuarie 2011

Dieta anticolesterol

Un pas simplu spre o inima sanătoasa este o dietă care să ofere mai multe fibre solubile.

Produse alimentare care conţin fibre solubile: mere, portocale, pere, morcovi, fulgi de ovăz, pâine de secară, miere şi nuci.

Începeţi ziua cu un bol de cereale integrale de ovăz. Mierea este o opţiune excelentă.
Pentru masa de prânz, încercaţi un sandviș cu pâine de secară, ce furnizeaza fibre solubile.
Adăugați fasole boabe. 
Pentru o gustare rapidă, ia mere, morcovi, pere şi portocale. 
Mănâncă pîine, crudități etc., cu hummus - adică pastă din fasole, linte, bob. 
Ca gustare, fructe uscate.
Alege laptele şi produse lactate sărace in grasimi sau lapte de soia. 
 
 Pîinea de secară

Cercetătorii finlandezi din domeniul Bolilor de nutriţie, metabolice şi cardiovasculare au descoperit că pâine de secară, îmbogăţită cu 2 g - 4 g de steroli vegetali nonesterifiați reduce nivelul colesterolului total.
Cercetatorii de la Universitatea din Helsinki a efectuat un studiu pe subiecţi care au  primit pâine de secară cu 9,3 g / fibră, cu adaos de steroli vegetali (2 g). În faza a doua a studiului, valoarea pâinii de secară a fost dublată la 18.6 g fibre şi 4 g steroli vegetali. 

 Aportul de pâine de secară îmbogăţită cu steroli vegetali, pe parcursul a două săptămâni, a redus semnificativ colesterolul total şi LDL. Corespunzător, următorul tratament, de două săptămâni, cu 4 g de steroli vegetali, a dus scăderea mai accentuată a LDL.

Orzul

Cresterea cantitatii de orz într-o dietă poate contribui la sănătatea inimii, prin reducerea LDL - conform unui nou studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition. Cercetătorii de la Departamentul de Nutriţie Clinică şi dietetică, Facultatea de ştiinţe medicale, Universitatea Haşemit din Zarqa - Iordania, au descoperit că orzul şi beta-glucanii din orz au redus concentraţiile de colesterol total si LDL. 11 studii clinice publicate în 1989 - 2008 au adus date noi. Acidul propionic din fibra de orz  poate fi parţial responsabil pentru proprietăţile de reducere a nivelului de colesterol. În studiile pe animale, acidul propionic s-a dovedit a inhiba HMG-CoA reductaza, o enzimă implicată în producerea de colesterol, în ficat. Beta-glucanii, polizaharide abundente în orz, ajută la scaderea colesterolului prin legarea de acizii biliari şi eliminarea acestora din organism, prin fecale. Acizii biliari sunt compuşi folosiți pentru digestia grăsimilor, fabricate în ficat din colesterol. Atunci când aceștia sunt excretaţi, împreună cu fibra de orz, ficatul trebuie să fabrice din nou acizi biliari din colesterol, reducând astfel cantitatea de colesterol din circulaţie. 

Niciun comentariu: