miercuri, 7 martie 2012

Există o asociere între îndulcitorii artificiali şi cancer?

Primele studii au arătat că ciclamatul, în combinaţie cu zaharina, duce la cancer de vezica urinara- la animalele de laborator. Cu toate acestea, rezultatele din studiile ulterioare (studii care să examineze dacă o substanţă poate cauza cancer) a acestor îndulcitori nu au furnizat dovezi clare ale unei asocieri cu cancerul la oameni.

Zaharina 

Studiile de laborator de la începutul anilor 1970 au legat zaharina de dezvoltarea cancerului vezicii urinare. Din acest motiv, Congresul american a mandatat efectuarea de noi studii şi a cerut ca toate produsele alimentare care conţin zaharină să poarte următoarea etichetă de avertizare: "Utilizarea acestui produs poate fi periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră. Acest produs conţine zaharină, care a provocat cancer la animalele de laborator. "
Studiile ulterioare la şobolani au demonstrat o incidenţă crescută a cancerului vezicii urinare, la doze mari de zaharină, mai ales la şobolani de sex masculin. Cu toate acestea, studiile mecaniciste (studii care să examineze modul în care o substanţă lucrează în organism) au demonstrat că aceste rezultate se aplică numai la şobolani. Studii de epidemiologie a omului (studii de modele, cauze şi control al bolilor, în grupuri de persoane) nu au adus dovezi consistente.
Pentru că tumorile vezicii urinare la şobolani sunt datorate un mecanism care nu e relevant pentru oameni şi pentru că nu există dovezi clare că zaharina ar cauza cancer la om, zaharină a fost delistată, în 2000, de la raportul Programului privind agenţii cancerigeni. Delistarea a dus la schimbarea legislaţiei, în 2000, de abrogare a obligativității etichetei de avertizare pentru produsele care conţin zaharină.

Aspartam

Aspartam, distribuit sub mai multe denumiri comerciale - de exemplu, NutraSweet ® şi Equal ®, a fost aprobat în 1981 de FDA, după numeroase teste ce au arătat că nu a cauzat cancer sau alte efecte adverse la animalele de laborator. Întrebări referitoare la siguranţa aspartamului au fost reînnoite în 1996, sugerând că o creştere a numărului de tumori cerebrale între 1975 şi 1992 ar putea fi asociată cu introducerea şi utilizarea acestui indulcitor în Statele Unite. Cu toate acestea, statisticile au arătat că incidenţa totală a cancerului la nivelul sistemului nervos au început să crească în 1973, 8 ani înainte de aprobarea de aspartam, şi a continuat să crească până în 1985. În plus, creşteri ale incidenţei globale ale cancerului au avut loc în primul rând la persoanele de 70 de ani şi mai în vârstă, un grup care nu a fost expus la doze mai înalte de aspartam. Aceste date nu stabilesc o legătură clară între consumul de aspartam şi dezvoltarea de tumori cerebrale.
În 2005, un studiu de laborator arată că  limfomul şi leucemiile, la şobolani hrăniţi cu doze foarte mari de aspartam.
Ulterior, NCI a examinat datele de la  peste o jumătate de milion de pensionari.

Acesulfam de potasiu, sucraloză şi Neotame

În plus faţă de zaharină şi aspartam, trei de alţi îndulcitori artificiali sunt permiși pentru utilizare.
Acesulfam de potasiu (de asemenea cunoscute ca ACK, Sweet 1l ®, şi Sunett ®) a fost aprobat de  în 1988 pentru utilizarea în anumite categorii de produse alimentare şi băuturi, iar mai târziu a fost aprobat ca un îndulcitor de uz general, în 2002 .
Sucraloza (de asemenea cunoscute ca Splenda ®) a fost aprobat ca un îndulcitor de masă în 1998, urmată de aprobare ca un îndulcitor de uz general, în 1999.
Neotame, care este similar cu aspartam, a fost aprobat de FDA ca un îndulcitor de uz general în 2002.
Înainte de aprobarea acestor îndulcitori, FDA a analizat studiile care au fost efectuate pe fiecare îndulcitor, inclusiv  pentru a evalua riscul de cancer. Rezultatele acestor studii nu au evidenţiat nicio dovadă că ar provoca cancer sau reprezintă orice altă ameninţare pentru sănătatea umană.

Ciclamat
Deoarece concluziile  a sugerat că ciclamatul ar putea creşte riscul de cancer de vezica urinara, la oameni, FDA a interzis utilizarea ciclamatului în anul 1969. După reexaminarea cancerigenicitate  şi evaluarea datelor suplimentare, oamenii de stiinta a concluzionat că nu a fost ciclamat de vină.

Adică, toate sunt bune (?).
E posibil?

<embed src="http://www.4shared.com/embed/274382938/3253b406" width="470" height="320" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

Niciun comentariu: