sâmbătă, 9 mai 2009

Regim alimentar echilibrat pentru suferinzii de diabet de tip 2

Recomandările Asociatiei Americane de Diabet:

Toată lumea ar trebui să mănânce mai multe cereale, fructe şi legume şi mai puţine grasimi  saturate. Se permite o cantitate moderată de grăsimi, cu condiţia să fie grăsimi sănătoase, nesaturate.

Dacă aveţi diabet zaharat şi mai vreti si sa slabiti, nu alegeti diete drastice, cum sunt cele low-carb. Alegeti modificări acceptabile pe termen lung.

Se spune ca diabetul zaharat este o boală cardiovasculară; persoanele cu diabet zaharat suferă şi mor de boli de inimă şi circuatie. Este cel mai important să ne concentram pe controlul tensiunii arteriale şi al lipidelor din sânge, în special LDL.

Ce este prediabetul ?
Prediabetul este o etapă în care o persoana are glicemie mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de ridicata pentru a se pune diagnosticul de diabet zaharat. Diagnosticul de prediabet indica faptul ca va indreptati spre diabetul de tip 2. Dacă nu se iau măsuri, sunt sanse de 70% şanse de a dezvolta diabetul de tip 2.Cum putem preveni acest lucrur? Se impune o mică scădere în greutate - de 5% - 7% din greutatea corpului, asociata cu activitate fizică zilnica, dupa puteri. Acestea doua ajuta la amanarea a instalarii bolii. 
Care este relaţia dintre supraponderali şi diabet zaharat de tip 2?
Este o relaţie directă - 80% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali. Excesul de greutate duce la rezistenţa la insulină, rezistenţa la insulină duce la creşterea tensiunii arteriale, a nivelului lipidelor din sânge, a diabetului.
Despre dieta
Persoanele cu diabet zaharat se pot bucura de unele dulciuri. E o idee invechita că sunt interzise. Glucidele pot ridica nivelul de glucoză, dar acelasi efecet il are o cantitate egala de amidon.
Cat alcool se poate bea: femeile - o băutură pe zi, bărbaţii - doua. Depinde si de ce medicamente se iau si de starea generală de sănătate. Unele medicamente pot creşte riscul de hipoglicemie daca aţi băut alcool.
Activitatea fizică este esenţială pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 şi prediabet. El ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la creşterea nivelului de HDL (colesterol bun), glicemia scade, ca şi rezistenţa la insulină. 
Miscarea se începe .......cu paşi mici. Mersul pe jos, zilnic, macar 30 de minute. Cu cât este mai mare procentul de muşchi şi mai mic cel de grăsime, cu atât veti fi mai sanatosi.
Cum sa incepem o dieta
Incepe cu autoanaliza: ce mănânci şi cât de multa activitate fizica faci? Stabiliti-va mici schimbari. Nu va puteti schimba viaţă dintr-o dată. Nu vom mai manca dulciuri de cateva ori pe săptămână, dar o  îngheţată sau alt desert le putem manca in week end. Ceea ce ne motivează e dorinţade a fi sanatosi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Din pacate este un cerc vicios. Insulina este secretata in exces de catre pancreas. (De obicei asta se mosteneste, nu se dobandeste in cursul vietii). Insulina depune grasimi de rezerva, in exces, in oraganism, si nu permite ca la efort corpul sa arda din rezerve, decat intr-o mica masura. la dieta, organismul cu exces de insulina, prefera sa se adapteze scazand metabolismul, pot ca insulina nu-l lasa sa arda grasimile. Dar dieta se termina intr-o zi si se revine la o alimentatie normala. Insulina, depune iarasi, si mai multa grasime de rezerva, si apare fenomenul numit yo-yo. Si cercul se reia: dieta-slabire aparenta-metabolism scazut-revenire la normal-ingrasare excesiva. Pana cand se instaleaza diabetul, pancreasul nu mai are ce secreta, si omul slabeste in mod natural, fara efort, dar cu ce pret...


Oana