luni, 22 noiembrie 2010

Dieta pentru persoanele cu colesterol marit

Se iau patru-cinci mesei pe zi, iar ultima masa se ia cu cel putin doua ore inainte de culcare.

Alimentele se prepară fierte sau coapte, cu puțină sare.

Sunt importante vitaminele din grupul B (in special B6) care favorizeaza metabolismul lipidelor. Consuma piine din tarite, vitaminele C si P, decoct de macese.

Iodul stimuleaza formarea hormonilor glandei tiroide, care contribuie la descompunerea colesterolului.

Produse bogate in saruri de calciu - caisele uscate, stafidele, zarzavaturile uscate, prunele uscate, patrunjel, vinetele, cartoful - si de magneziu - fulgii de oz, de griu, nucile, taritele, soia, stafidele, macesele.

- substante lipotropice din mazare, fasole, fulgi de oz, peste, brinza de vaci

Albuminele - pina la 100 de grame in 24 de ore - se iau din carne fara grasime de vita, oaie, porc, gaina si curca, peste, produse lactate

Unt puteti consuma pina la 20 de grame pe zi, deoarece contine retinolul, care nu se gaseste in grasimile vegetale.

Grasim recomandate: ulei de masline, de floarea-soarelui - 30 de grame pe zi sau doua linguri - contribuie la descompunerea colesterolului si eliminarea acestuia din organism

Sa se limiteze continutul de hidrati de carbon usor asimilabili (zahar – 30 de grame pe zi, miere, dulciuri); preferati hidrati de carbon complecsi (fructe si legume care contin celuloza vegetala).

Ce se mai poate minca:

Piine - 250 g pe zi - de secara sau de tarite, pesmet si biscuitii tari, uscati, din aluat nedospit.

Supe de legume, fulgi de cereale, lapte, compot

O data pe saptamina - carne fara grasime.

- brinza nesarata

- sunca fara grasime

- salate
- muraturi - cantitati limitate
- iaurt fara grasime

- prune uscate
- caise uscate

- fructele proaspete (mere, pere, portocale, lămâi, grapefruit, banane, caise, piersici, coacăze, afine, zmeură),

- fructe uscate (alune, nuci, migdale, smochine)

- legume crude (zarzavaturi)

- carne slabă (pui, curcan, viţel, peşte)

- supe de pui cu fidea

- lapte degresat

- iaurt

- caş, urdă, brânză dietetică de vaci

- uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, porumb, soia, rapiţă şi, mai ales, de măsline bogat în acizi graşi mononesaturaţi)

- fulgi de ovăz

- grâu germinat

-orez nedecorticat

- oţet de mere cu miere de albine

-ceapă crudă

-usturoi

- un pahar de vin roşu

Consumul de peşte scade vâscozitatea sângelui şi tensiunea arterială şi creşte nivelul colesterolului HDL.

Alimente interzise

- sau cu restricţie - slănină, şuncă, untură, organe (ficat, creier, rinichi), carne grasă (de porc, vită, vânat, raţă, gâscă), mezeluri grase, salamuri, cremvurşti, parizer, hamburgeri, creveţi, sardele, crustacee, frişcă, brânzeturi grase, unt, caşcaval, prăjituri, ciocolate, produse de patiserie cu zahăr rafinat, îngheţate, băuturi îndulcite cu zahăr, alcooluri tari.

Niciun comentariu: