vineri, 8 mai 2009

Dieta South Beach - scădere în greutate şi întreţinere

Dieta South Beach initiata de A. Agatston se bazeaza pe diminuarea greutatii corporale  urmata de menţinerea unui regim alimentar echilibrat pentru o perioadă lungă de timp.

Dieta areîn trei etape, la fel ca dieta Atkins, cu diferite recomandări privind alimentatia, pentru  fiecare fază a dietei. Se bazeaza pe evitarea grăsimilor "rele" şi a glucidelor. 
Pierderea  în greutate se realizeaza prin elimnarea alimentelor bogate in glucide ca zaharuri, cartofi, orez şi pâine albă.
Un concept cheie este indexul glicemic. Alimentele sunt clasificate pe o scară de la 1-100 în funcţie de indicele Glycemic - suma cu care se ridica glicemia după masă. Accentul ar trebui să fie pus pe iaurt, castraveţi, broccoli şi boabe întregi de cereale, evitând pâinea albă, cartofii etc. 

Etapa I din Sud Beach Dieta: Ajustare - Metabolizare 
Se mănâncă trei mese pe zi şi două gustări; se mânanca putin, dar până când dispare senzatia de foame. Etapa durează două săptămâni, timp în care se va slabi cateva kg.
Sunt eliminate din alimentatie: pâine, orez, cartofi, paste, produse la cuptor, fructe, dulciuri, torturi, prajituri, inghetata, zahăr sau alcool. 

Faza a II-a - Pierdere în Greutate 
Scopul în faza a II-a de Sud Beach Dieta este de a pierde în greutate. În timpul acestei faze ale dietei, se vor adăuga restricţionat treptat unele produse alimentare interzise la Etapa I înapoi, dar in cantitati mici.
Un meniu tipic pentru o masă include, de exmplu: 1 / 2 grapefruit, 2 oua, brânză şi salsa, 0 felie de paine prajita, cafea sau ceai, lapte nu prea gras. 
In continuare se va mentine un nivel scăzut de glucide , adica restricţie ladulciuri, la amidon, zahăr alb şi "grăsimi nesănătoase".
Seamana oarecum cu un regim tinut de diabetici _ doar ca pentru unii dintre acestia regimul este mult mai dur.

Etapa a III - Mentinere - Întreţinere 
În faza de întreţinere se permit mai multe alimente, dar cu masura. Dr. Agatston insista ca persoanele care vor sa tina dieta sa s econsulte cu medicul, mai ales daca sufera de diabet zaharat, afectarea funcţiei renale sau alte boli cronice.

În plus faţă de cele de mai sus, Dieta South Beach oferă următoarele reguli: 
* Se vor bea minimum de 8 pahare de apă sau alte băuturi decafeinizată pe zi (cu excepţia sucurilor de fructe)
* Nus ebea mai mult de o cafea pe zi
* Se vor lua suplimente cu multivitamine si minerale - magneziu, fier (dupa caz) si între 500 şi 1000 mg de de calciu pe zi. 

Niciun comentariu: