sâmbătă, 27 iunie 2009

Elemente nutritive esențiale pentru pastrarea siluetei

Litiul - calmant al sistemului nervos; se gaseste în apa minerala Litinia.
Numarul de sinucigasi este mult mai mic în zonele unde litiul se gaseste in apa in concentratie mai mare.
Cercetatorii britanici au descoperit ca medicamentele antidepresive pe baza de litiu ar putea fi folosite cu succes in tratarea bolilor neuromotorii.

Vitamina B5 - nicotinamida - prin creșterea serotoninei
O luam din carne (mai ales ficatul si rinichii), produse lactate, legumele uscate, peste, drojdia de bere, organe de vita, cereale integrale, arahide, laptisor de matca, somon, galbenus, ciuperci, conopida, legume verzi.
Aceasta vitamina este sensibila la caldura si la mediile acide si alcaline. Pierderile maxime la prelucrarile culinare sunt de cea 50%. Efecte negative asupra ei au si conservarea produselor, actiunea cofeinei, a sulfamidelor, somniferelor, alcoolului etc.

L - fenilanalina - stimuleaza colecistokinina, hormonii care intretin serotonina.
Efecte: reduce pofta de mancare, atenueaza depresiile, imbunatateste memoria. Fenilalanina poate fi gasita in paine, produsele de soia, branza de vaci, migdale, nuci, lapte, seminte de dovleac si susan.

L- tirozina- creste secretia de noradrenalina, in prezenta vitaminelor B6 si C.
Pentru producerea hormonilor tiroidieni tiroxina (T4) este nevoie de Iod si L-Tirozina - un precursor de tiroxină, care reglează metabolismul.

L- ornitina , l- arginina, L-dopa (aminoacizi care stimuleaza metabolismul bazal) - au rol important în metabolismul glucidic, lipidic, proteic si calcic.

Lecitina reduce nivelul colesterolului, curata pereții vasculari, fortifiă musculatura inimii.

L- carnitnina - contribuie la stimularea metabolismului grăsimilor, in prezența efortului fizic frecvent.
Este asimilata din alimente (lapte, carne) și aproximativ 25% este de natura endogena.
O cantitate insuficientă de L-Carnitina va duce la un transport deficitar al acizilor grasi la nivelul mitocondriilor avand ca efect privarea organismului de energia necesara pentru efectuarea diferitelor activitati si depunerea sub forma de țesut adipos, a surplusului de grasime.
Alimentele cu o concentratie mare de L-carnitina sunt:
carnea de vita (143mg/100g), porcul (25mg/100g), carnea de pasare (13mg/100g) şi peștele (3- 10mg/100g). Exista pe piață și suplimente alimentare sau produse alimentare ce contin o cantitate semnificativa de L-carnitina, cum ar fi Soia Snack Diet.

Cromul - regelaza secretia de insulina, reduce trigliceridele (studii inca insuficiente)

Triptofan - 1-2 g înainte de masa
Vitamina C - 1-2 g pe zi
B complex - 50 mg zi
Magneziu - deficitul duce la ingrasare si oboseala.

Niciun comentariu: