sâmbătă, 31 martie 2012

Dieta mediteraniană - Alimentele de bază

Se consumă ulei de măsline, fructe şi legume, ce scad riscul bolilor de inimă şi lupta împotriva obezităţii.
   Dieta mediteraneană se compune din:
  Un consum moderat de peşte şi păsări
  Un consum moderat de vin roşu.
  Un consum redus de carne rosie si produse lactate.
 Studii conduse de Dr. Dimitrios Trichopoulos de la"University Medical School din Atena" implica analiza obiceiurilor alimentare a aproape 25000 de persoane, cu vârste cuprinse între 60 şi peste, din 9 ţări diferite.
Unii dintre participanţi au avut diete tipic mediteraniene, unele - un regim alimentar tipic american - bogat în grăsimi saturate. După examinarea acestor participanți, un număr de ani, s-a ajuns la concluzia că cei care au urmat dieta mediteraneană au o mai mică şansă de a fi obezi, decât cei care au urmat regimul american.
 Ancel Keys (acum de 96 de ani) a fost unul dintre primii oameni care a promovat beneficiile dietei mediteraniene. Ca tânăr om de ştiinţă, el a dovedit că cei care trăiau în ţările în care fructele şi legumele proaspete erau în abundenţă, ca şi uleiul de măsline, au extrem de scăzute rate de boli cardiace şi obezitate. Dar ... în ţările în care oamenii umplu platourile cu carne de vită, brânză şi alte produse alimentare bogate în grăsimi saturate - cum ar fi Statele Unite -  obezitatea și boala de inimă sunt principala cauză de deces.
 American Heart Association, pe bună dreptate, se referă la dieta mediteraneană ca la " Standardul de aur "de prevenire a bolilor de inima. Este, fără nici o îndoială, una dintre cele mai uşoare şi mai sanatoase căi de a pierde în greutate şi de prevenire a bolii.

   Regimul de 28 de zile
  Fiecare zi este împărţită în 3 secţiuni - "Mic dejun", "Masa de prânz" şi "seara".
Masa principală va fi pe masa de seară.  
Masa de prânz consta în sandwich-uri şi supe.
Masa de seară va fi diferită, în fiecare zi. Variaţia de la masa de seară este crucială, căci se  evită ca aceleaşi alimente să fie repetate.
Uleiul de măsline joacă un rol extrem de important în "Dieta mediteraniană. Uleiul extra-virgin este un prim factor în menţinerea sănătăţii, poate scădea riscul de boli cardiace, prin reducerea nivelului de colesterol din sânge.
 Uleiul de măsline poate influenţa distribuția adipoasă, în  sensul că mai puţină grăsime este stocată în jurul taliei şi stomacului. Acest lucru este important pentru cei care au grasime în jurul taliei și au, de asemenea, un risc mai mare de boli cardiace. Consumul de ulei de măsline duce la o reducere a riscului de apariție a unor tipuri de cancer și chiar diabet.
 Uleiul de măsline virgin calmează durerea în acelaşi fel ca şi ibuprofenul; conţine un anti-inflamator  denumit "oleocanthal", care suprima durerea.
 Diferenţa între diferitele uleiurile de măsline constă în nivelul lor de aciditate.

 Sarea
 Cristalul de sare conţine 84 elemente chimice, din care toate sunt benefice pentru noi. Rafinată, sarea conţine numai 2 sau 3 elemente chimice, precum şi o doză dăunătoare de agenti antiagloeranți.
Mulţi dintre noi nu-şi dau seama că sarea este de fapt o substanţă vitală pentru supravieţuirea noastră, ce reglementeaza conţinutului de apă din organism.
 Acest echilibru se realizează consumând corect sare nerafinată - în cantități mici.
 1. Sarea este esenţială în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge - un element vital pt. diabetici.
 2. Sarea este vitală în decongestia sinusurilor, în răceli.
3. Sarea este vitală pentru un somn bun.
4. Sarea este foarte eficient în stabilizarea deregșării inimii, pentru tensiunea arterială.
 5. Sarea este un element vital pentru prevenirea bărbiei duble. Când a glandelor salivare au un deficit de sare, se produce mai multă salivă pentru a ajuta stomacul să digere alimentele.
Sarea Himalayan Crystal  este cea mai bună alegere.

 Vinul roşu
 Cercetarea a demonstrat că un pahar de vin roșu poate oferi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.
La fel ca uleiul de măsline, vin roşu conţine un eputernic anti-oxidanti, cum ar fi "polifenoli", care scad inflamaţia în organism. Este important să subliniem că aportul de vin roşu ar trebui să fie limitat la 1 pahar pe zi.

Tomate
O recentă analiză  în domeniu a întărit dovada că cine mănâncă roşii şi produse pe bază de roşii își oferă o protecţie împotriva multor tipuri de cancer.
Proprietăţile antioxidante din lycopen, un carotenoid găsit în primul rând în roşii, le fac un  aliment cu potenţial anti-cancer. Mai ales în cancerul de prostată, pulmonar şi de stomac, dar și alte feluri, inclusiv mamar, pancreatic, colorectal, de esofag, oral şi cancer de col uterin.

Suplimente
Vitamina A,  B complex,  Vitamina C,  Vitamina E .

  Bea multă apă de izvor.
Încearcă să nu cumperi vin foarte ieftin, deoarece conţine mai mulți aditivi. Aş sfătui să nu se bea cafea.

Niciun comentariu: