marți, 1 iulie 2014

Morcovii - beneficii pentru sănătate

Conținutul lor de fibre e apreciabil, din care jumătate sunt solubile. Fibrele solubile pot ajuta la scăderea cantităţii de colesterol și eliminarea acizilor biliari (colesterolul să fie scos din sange pentru a face mai multi acizi biliari).
Morcovii au rivali puțini atunci când vine vorba de beta-caroten. O jumatate de ceasca de morcovi fierti conţine de patru ori aportul zilnic necesar de vitamina A sub forma de beta-caroten.
Beta-carotenul poate preveni tipuri de cancer - de stomac, plămâni, de colon, col uterin, uter, prostată, cavitatea bucală, leucemie și ajută la prevenirea bolilor de inima. Institutul National de Cancer a studiat intreaga familie umbelifere, dintre care morcovul este membru, pentru efectele lor protectoare. Rezultatele recente de cercetare sugerează că persoanele care mananca mai mult de cinci morcovii pe săptămână sunt mult mai puțin susceptibili de a suferi un accident vascular cerebral decat cei care mananca doar un morcov pe lună.
Retina ochiului are nevoie de vitamina A, iar proprietățile sale antioxidante pot ajuta la prevenirea cataractelor .
Caută morcovi de culoare portocalie stralucitoare si ci pielea netedă. Evitați morcovi dacă sunt sau moi sau innegriţi. Alege-i pe cei mici și mijlocii, conici la capete. Taie-le  verdeața, pentru a evita pierderea de umiditate. Morcovii pot să se păstreze timp de câteva săptămâni; verdeața lor doar câteva zile.
Spălați și curățați morcovii, pentru a elimina contaminanții din sol. Fiind legume rădăcinoase, morcovi tind să se acumuleze reziduuri de pesticide mai mari decât legumele nerădăcinoase. Puteți scăpa de o mare parte din ele prin desprinderea stratului exterior.
Foarte puțină valoare nutritivă este pierdută la gătit, dacă nu se ţin pe foc prea mult.

Morcovii pot fi ușor adăugati la supe, tocane, prăjiti într-o tigaie cu carnea ta preferata.

Niciun comentariu: